I nya numret av Hembakat lär Holy Sweet oss att baka våningstårtor. Recept på deras vaniljbotten hittar du här.

Holy Sweets vaniljbotten är mångsidig och otroligt god. Receptet räcker till 2 stycken 15-centimetersformar eller ca 12 stora cupcakes/ 24 minicupcakes.

420 g vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
225 g osaltat smör, rumsvarmt
225 g strösocker
4 stora ägg, rumsvarma
1 tsk vaniljextrakt
245 g mjölk, 3 procent, rumsvarm

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Sikta och rör ihop mjöl, bakpulver, salt.

2. Pensla två formar, 15 centimeter i diameter, med smält smör eller rapsolja och klä dem i bakplåtspapper (en rundel i botten och remsor som täcker insidan av kanterna, smöra även papperet).

3. Kör smör och socker i maskinen med vinge på hög hastighet tills smöret är vitt och fluffigt, ca 5 min. Skrapa bunkens kanter emellanåt.

4. Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går på låg hastighet. Skrapa bunkens kanter då och då.

5. Blanda ner vaniljextrakt i mjölken.

6. Häll mjölblandningen i smör- och sockersmeten, varvat med mjölkblandningen, i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen och skrapa kanterna ibland.

7. Häll smeten i formarna, hälften i den ena och hälften i den andra.

8. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 20–30 min. Känn med en provsticka om kakan är klar. Allra bäst resultat får du om du om du använder speciella bakband som du blöter med kallt vatten och fäster runt formarna. Detta gör att gräddningen inte går fortare på kanterna och du slipper torra kanter och buktande bottnar. Bottnen brukar bli nästan helt jämn med sådana bakband (baking strips). De finns att köpa i vissa nätbutiker.

9. Låt bottnarna svalna på galler. Ta bort formarna, packa in ordentligt i plastfolie och fryspåse och lägg i frysen.