Hönökaka är ett runt och platt bröd som kommer från Hönö i Bohusläns skärgård. Degen till Hönökaka innehåller socker men det mesta försvinner under jäsningen.

Recept: Hönökaka

INGREDIENSER

Ca 10 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 1 tim.
  3. Mjöla bakbordet och dela degen i 10 bitar. Kavla ut tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter, med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel kan du nagga kakorna med en gaffel i stället.
  4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–6 min. Håll koll på att de får lagom med färg för det går snabbt. Låt Hönökakorna svalna staplade på varandra under bakduk.
honökaka

Kavla Hönökakorna med en kruskavel innan gräddning.

NUVARANDE Hönökaka
NÄSTA Morotskaka med lime