Hönökaka är ett runt och platt bröd som kommer från Hönö i Bohusläns skärgård. Degen till Hönökaka innehåller socker men det mesta försvinner under jäsningen.

Recept: Hönökaka

INGREDIENSER

Ca 10 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 1 tim.
  3. Mjöla bakbordet och dela degen i 10 bitar. Kavla ut tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter, med en kruskavel. Om du inte har någon kruskavel kan du nagga kakorna med en gaffel i stället.
  4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–6 min. Håll koll på att de får lagom med färg för det går snabbt. Låt Hönökakorna svalna staplade på varandra under bakduk.
honökaka

Kavla Hönökakorna med en kruskavel innan gräddning.