Klassisk italiensk chokladkaka med sötmandel.

Torta caprese är en klassisk italiensk chokladkaka som smakar ljuvligt. Servera den gärna med bär och grädde.

200 g sötmandel
200 g smör
200 g mörk choklad, 70 procent
2 ½ dl strösocker
ca 4 msk kakao
5 ägg
ev 1 msk rom

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln i en mandelkvarn (eller hacka den mycket fint i matberedare med stålkniv).

2. Smält smör och choklad över vattenbad. Sikta ner sockret och kakaon i smör- och chokladblandningen under omrörning.

3. Tillsätt mandeln och ett ägg i taget, vispa kraftigt mellan varje ägg. Rör ner rom om så önskas.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan i ca 1 tim.

5. Låt kakan svalna och sikta gärna över lite florsocker vid servering. Kakan ska vara lite lös i mitten.