Ta del av receptet på Jens Spendrups favoritbröd som han bakar varje vecka.

Detta är Jens Spendrups favoritbröd som han bakar varje vecka.

3 limpor

Surdeg
2–3 dl grahamsmjöl
2–3 dl vatten, kokhett
ev russin

Fördeg
2 dl surdeg, se recept
2 dl vatten, kallt
2 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream 

Deg
¼ pkt jäst
6 dl vatten, fingervarmt
1 msk vit sirap
1 msk olivolja
3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
1 knapp msk salt
ca 12 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream

GÖR SÅ HÄR

1. Surdeg: Blanda ihop grahamsmjöl och vatten i en bunke. Tillsätt ev några russin när blandningen har svalnat. Låt surdegen stå med lock på i rumstemperatur.

2. Efter en vecka silar du bort russinen och häller över surdegen i en glasburk med lock. Ställ den i kylskåpet. Efter en vecka är den klar att baka med. Fyll på med lite kallvatten och lite mer mjöl när du använder den. 

3. Fördeg: Blanda ihop ingredienserna med en slev eller en handvisp. Låt det stå övertäckt i 1 dygn i kylskåp.

4. Deg: Lös upp jästen med vattnet. Blanda ihop det med fördegen i en köksassistent. Tillsätt alla övriga ingredienser förutom vetemjölet. Arbeta degen ett par minuter innan du tillsätter saltet. Tillsätt vetemjölet under tiden tills degen känns smidig och inte är för kladdig.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta den i ytterligare några minuter. Dela degen i 3 delar.

6. Forma degbitarna till runda bullar eller avlånga bröd. Lägg dem i oljade avlånga formar, ca 1 ½ liter, eller runda formar, ca 24 cm i diameter.

7. Sätt in bröden i kylskåp med en fuktig duk över. Låt bröden jäsa i ½–1 dygn.

8. Ta fram bröden ur kylskåpet några timmar innan de ska gräddas så att de blir rumsvarma.  Ställ in en plåt längst ner i ugnen med lite vatten i för att skapa ånga som ger bröden en fin skorpa. Sätt ugnen på 250 grader.

9. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 30–35 min, gärna på en baksten. Innertemperaturen ska vara 97 grader. Låt bröden svalna på ett galler med en handduk över.