Baka en sval cheesecake med somriga jordgubbar. En riktigt somrig cheesecake med mycket jordgubbssmak. Ingen ugn behövs, dock en frys.

Recept: Jordgubbscheesecake

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Botten

  • 75 g smör
  • 12 digestivekex

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 350 g jordgubbar
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 200 g jordgubbar i små bitar

Garnering

  • jordgubbar
  • citronmeliss

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret. Gör detta för hand eller i en mixer. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Tryck ut blandningen i formen och jämna till.
  2. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Ta upp dem och krama ur dem. Smält dem på svag värme i en kastrull med 1 msk vatten.
  3. Mixa jordgubbarna med sockret till en ”soppa”. Blanda ner det smälta gelatinet.
  4. Vispa grädden i en separat skål.
  5. Blanda ner osten i jordgubbsmixen. Tillsätt den vispade grädden och rör försiktigt om till en rosa smet.
  6. Vänd ner jordgubbsbitarna i smeten. Häll den i formen och släta till.
  7. Ställ kakan i frysen i minst 5 tim. Ta ut den ca 40 min före servering.
Jordgubbscheesecake med färska jordgubbar

Dekorera med jordgubbar när cheesecaken tinat något.