Härlig jordgubbspaj med marsipan, serveras med vaniljsås eller vaniljglass.

Recept: Jordgubbspaj med marsipan

INGREDIENSER

8–10 port

Mördegsbotten

  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 150 g marsipan, grovriven
  • 1 ½ dl råsocker
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 dl jordgubbar

Garnering

  • ev aprikosmarmelad
  • ev choklad, smält

GÖR SÅ HÄR:

  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegsbottnen i en matberedare försedd med metallkniv. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med den. Förgrädda skalet mitt i ugnen i ca 10 min.
  3. Fyllning: Rör marsipan och socker till en massa. Tillsätt smöret lite åt gången och vispa med elvisp eller för hand.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje. Till sist vispar du i mjölet.
  5. Fördela marsipanmassan över det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 min.
  6. Låt pajen svalna innan du täcker den med hela eller halverade jordgubbar.
  7. Om du vill kan du glasera jordgubbarna med varm aprikosmarmelad. Det ger en fin yta när den svalnat. Du kan även dekorera pajen med smält choklad när marmeladen har svalnat.