Kalljäst bröd som passar utmärkt till frukost.

En saftig och gott brödkaka. Förbered degen på kvällen och låt den jäsa under natten.

4 bitar

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 dl havregryn
½ dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja
1 tsk salt
5–6 dl vetemjöl

Gör så här
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregryn och grahamsmjöl. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
2. Forma en boll av degen och tryck ut den till en rund platta i en form, ca 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Dela degen i fyra bitar genom att skära ett kryss. Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylen.
3. På morgonen: Ta ut formen ur kylen och låt den stå i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna i formen.