Rustikt bröd med rostade solros- och linfrön i degen.

Rustikt bröd med rostade solros- och linfrön i degen.

Recept: Kalljäst råglimpa med rostade frön

INGREDIENSER

2 st

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 50 g jäst
  • 5 dl filmjölk, rumsvarm
  • 2 dl vatten, rumsvarmt
  • ½ dl rapsolja
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk fänkål
  • ½ tsk anis
  • ½ tsk kummin
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. På kvällen: Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut solrosfrön och linfrön på en plåt. Rosta dem mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på plåten.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt filmjölk och vatten. Rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt olja, salt, kryddor, de rostade fröna, rågmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i ca 10 min så att glutentrådarna blir starka.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
  5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma dem till limpor och lägg dem i formar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i kylen under natten.
  6. På morgonen: Ta fram limporna, snitta ytan med en vass kniv och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Sänk värmen till 175 grader och grädda limporna längst ner i ugnen i 60–70 min. Låt dem svalna i sina formar.