Kalljäst är både praktiskt och gott! Den långa jäsningen ger smakrikt bröd och du får nybakade frallor på morgonen med minimal insats.

Kalljäst är både praktiskt och gott! Den långa jäsningen ger smakrikt bröd och du får nybakade frallor på morgonen med minimal insats.

8 st

25 g jäst
3 dl filmjölk
1 msk linfrön
½ dl solroskärnor
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl rågmjöl + ½ dl till utbaket
4 dl vetemjöl

Garnering
solroskärnor

GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med filmjölken.

2. Tillsätt linfrön, solroskärnor, honung och salt. Arbeta in 1 dl rågmjöl och vetemjölet. Degen är väldigt kladdig, men arbeta inte in mer mjöl. Använd ½ dl rågmjöl till utbakningen och att forma 8 frallor.

3. Lägg frallorna på ett bakplåts-papper och ställ in dem i kylen att jäsa över natten med en bakduk över.

4. På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Ställ fram bröden i rumstemperatur medan ugnen blir varm.

5. Pensla frallorna med vatten och strö på solroskärnor.

6. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 10 min.

FLER KALLJÄSTA BRÖD
Honungsrutor i långpanna
Enkla rågsiktsrutor
Läs om hur du kalljäser en deg