Gör en läcker kantarellpaj med krämig svamp- och ­ostfyllning av brieost. Detta recept passar till både vardags och fest.

Recept: Kantarellpaj med brie

INGREDIENSER

4–6 bitar

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 125 g smör, kallt
  • ca 2 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 3 schalottenlökar
  • ca 300 g kantareller, rensade
  • smör till stekning
  • salt & svartpeppar
  • 200 g brie

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Pajdeg: Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare. Skär smöret i små kuber. Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i minst 30 min.
  2. Fyllning: Skala och skär löken i skivor. Stek lök och kantareller försiktigt i smör tills vätskan från svampen har kokat in. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
  4. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.
  5. Fördela lök och kantareller i pajskalet. Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna. Häll äggstanningen över.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 min tills ägg­stanningen stannat och pajen har fått fin färg. Låt den svalna i ca 10 min innan servering.
kantarellpaj med brie

Strö gärna lite färska örter över kantarellpajen vid servering.

Här hittar du fler recept på kantarellpaj!