Duka upp med en vacker krans med smak av kardemumma och vanilj.

Recept: Kardemumma- & vaniljkrans

INGREDIENSER

2 kransar

  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl mjölk, fingervarm
  • ¾ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • ¾ tsk mald kardemumma
  • 1 ägg
    75 g smör, rumsvarmt
  • 8–9 dl vetemjöl

Fyllning

  • ca 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk vaniljsocker
  • ca 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • ¾ dl strösocker

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker
  • mandelspån

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  3. Dela degen i två delar. Lägg den ena halvan i kylen så att den inte jäser för länge. Kavla ut en rektangel, ½–1 cm tjock.
  4. Fyllning: Blanda ihop smör, vaniljsocker, kardemumma och strösocker. Bred ut hälften av smörblandningen på degen. Rulla ihop den till en rulle och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Klipp kransen i centimetertjocka skivor men spara 1–2 cm i innerkant så att den sitter ihop. Dra försiktigt ut bitarna åt en sida och luta dem åt samma håll.
  6. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Upprepa samma procedur med degen i kylen.
  7. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
  8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
Kardemumma- & vaniljkrans

Foto: Roger Olsson & Linda Andersson

Vetekransen klipps i centimetertjocka skivor innan andra jäsningen.

NUVARANDE Kardemumma- & vaniljkrans
NÄSTA Strassburgare med chokladtryffel