Klassiska bullar med mycket kardemumma i både degen och på toppen. Supergoda bullar med en rejäl smak av kardemumma!

Recept: Kardemummabullar

INGREDIENSER

Ca 20 st

  • ½ paket jäst
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk mald kardemumma
  • 7 ½–8 ½ dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk kardemumma, mortlad
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Pensling & garnering

  • 1 uppvispat ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kardemumma, mortlad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda det med mjölken och värm till 37 grader.
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 40 min.
  4. Blanda ingredienserna till fyllningen.
  5. Dela degen i 2 delar. Kavla ut degbitarna till två tunna rektanglar, ca 30 x 60 cm.
  6. Bre på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen med skarven neråt. Skär i bitar, ca 5 cm. Lägg bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i ca 30 min.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck till bullarna mitt på så det blir en fördjupning i bullen, annars finns det risk att de jäser upp för mycket och välter.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö över socker blandat med kardemumma.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 min.
Kardemummabullar

Foto: Thomas Carlgren

Läckra bullar med kardemumma både i degen och på toppen.