Plommon och kardemumma är en härlig kombination.

Saftig kaka som äts som den är eller lite ljummen med en kula glass.

 10–12 bitar

12 små eller 6 stora plommon, ca 200 g
75 g smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½–3/4 tsk mald kardemumma
½ dl mjölk

 Topping
50 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl vetemjöl
¾ dl råsocker
½ tsk mald kardemumma

 Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera och kärna ur plommonen. Smörj och bröa en form, 22–24 cm i diameter, med löstagbar botten.

2. Rör smör och råsocker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan varje.

3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker samt kardemumma och rör ner det
i smöret. Rör ner mjölken.

4. Häll smeten i formen. Tryck ner plommonhalvorna jämnt fördelade över smeten.

5. Topping: Blanda snabbt ihop alla ingredienserna i en skål. Strössla blandningen över kakan.

6. Grädda kakan i nedersta delen av ugnen i ca 30 min. Täck eventuellt kakan de sista 10 min ifall den får mycket färg. Låt svalna.