Härlig kladdkaka med smak av apelsin och toppad med kex och maräng.

Recept: Kladdkaka med apelsin och maräng

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

Kladdkaka

  • 240 g smör
  • 4 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk finrivet apelsinskal

Maräng

  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 äggvitor

Garnering

  • 6 söta kex, t ex Biscoff eller Finger Marie
  • rivet apelsinskal
  • 5 färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper
    i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smörj kanterna med smör.
  2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner strösocker, ägg och vaniljsocker med en slickepott.
  3. Blanda ihop kakao, vetemjöl och salt och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min, det beror på vilken ugn du har (tänk på att den fortsätter bakas efter att du tagit ut den). Den brukar vara färdig när den börjar torka i kanterna men fortfarande är ganska lös i mitten. Ställ kakan kallt och låt den helst vila några timmar i kylskåp innan servering.
  5. Maräng: Värm strösocker och äggvitor under vispning i en skål över vattenbad tills alla sockerkristaller har smält. Känn på marängmassan mellan fingrarna, den ska vara helt slät.
  6. Ta skålen från vattenbadet och vispa den i en köksassistent eller med elvisp på hög hastighet tills marängen har svalnat och är fast och styv. Fyll en spritspåse, försedd med en stjärntyll med täta taggar, med marängen.
  7. Placera ut kexen på kladdkakan. Spritsa fina marängtoppar ovanpå. Bränn av marängen med en brännare. Garnera kakan med rivet apelsinskal och halverade hallon.
NUVARANDE Kladdkaka med apelsin & maräng
NÄSTA Cheesecake med chokladbotten & salta kolapopcorn