Supersmarrig saffranskladdkaka med en liten touch av vit choklad. Servera kladdkakan med lingongrädde eller hallongrädde.

Recept: Saffranskladdkaka med lingongrädde

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Saffranskladdkaka

  • ½ g saffran (1 pkt)
  • 1 msk vodka eller konjak
  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad, grovhackad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl

Lingongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl lingon, frysta & tinade

Hallongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • ca 1 dl hallon, frysta eller färska

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Låt saffranet ligga i vodkan eller konjaken i ca 15 min.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffransblandningen. Blanda ner chokladen tills den har smält.
  4. Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Rör ner smörblandningen och sikta ner vetemjölet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min, den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna i formen.
  6. Grädde: Vispa grädden med strösockret och vänd ner lingonen eller hallonen. Servera kakan med en klick lingongrädde.
Saffranskladdkaka med lingongrädde

Foto: Thomas Hjertén

Servera kladdkakan med saffran med lite syrlig lingongrädde.

Kom i form med Hembakat: