Klassiska kanelbullar med mycket smak av kardemumma och kanel. Den långa jäsningen ger bullarna god smak och gör dem otroligt saftiga.

Tipsen för att få perfekta bullar är rumsvarma ingredienser, lång jäsning och att inte ha för mycket mjöl i degen.

Recept: Klassiska kanelbullar

Ca 25 st

  • 1 msk hel kardemumma
  • 5 dl mjölk, rumsvarm
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 13–15 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl råsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk mald kanel

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 ½ dl strösocker

Garnering

  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Mortla kardemumman och tillsätt den i mjölken. Lös jästen i kardemummamjölken och tillsätt övriga ingredienser. Spara någon dl av mjölet till utbakningen.
  2. Arbeta degen i maskin i ca 7 min eller för hand dubbla tiden, tills den känns blank och smidig.
  3. Forma degen till en rund boll och pudra över lite mjöl. Lägg en bit plastfolie över den och låt den jäsa på dragfri plats i 1 ½ tim.
  4. Sätt ugnen på 230 grader, varmluft 210. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn massa.
  5. Vält ut degen på bakbord och tryck till den med händerna. Kavla ut den till en stor rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på fyllningen på hela degen och vik sedan den ena halvan över den andra så att den blir dubbel.
  6. Skär ca 25 remsor, 3 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra remsan runt fingrarna till ett knyte. Stoppa in ändarna under bullen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 60 min.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 min. Koka under tiden upp vatten och socker tills sockret har löst sig. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker och låt bullarna svalna på galler.

Tips för att få kanelbullarna extra saftiga!

NUVARANDE Klassiska kanelbullar
NÄSTA Banana chocolate chip cupcakes med Nutella