Klassisk knäck som kan smaksättas med t ex pepparkakskyddor eller polkagris.

Koka två sorters knäck med smak av krossad polkagris och pepparkaka.

Recept: Knäck med smak

INGREDIENSER

35–40 st

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör

Polkagrisknäck

  • ½ dl polkagrisar, krossade

Pepparkaksknäck

  • ½–1 tsk pepparkakskryddor
  • ½ dl sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda strösocker, farinsocker, sirap, grädde och smör i en hög kastrull. Koka smeten
    till 123–130 grader. Knäcken blir hårdare ju högre temperaturen är. Gör kulprovet om du inte har någon termometer (se nedan).
  2. Ställ ut knäckformarna på en plåt.
  3. Ta bort kastrullen från den varma plattan och häll hälften av smeten i en annan kastrull. Rör snabbt i polkagrisarna (så att de inte smälter helt) i den ena smeten och pytsa ut den i formarna  innan du häller mandeln och pepparkaks-kryddan i den andra smeten. En liten kanna med pip och en sked är bra att använda när man häller smeten i formarna.
  4. Låt knäcken stelna. Förvara knäcken svalt i en lufttät burk.

RÄTT KONSISTENS PÅ KNÄCKEN

  • 122 grader: Knäcken blir ganska mjuk.
  • 125 grader: Knäcken blir seg utan hård yta.
  • 126–130 grader: Knäcken blir segare och lite hård.
  • 130–145 grader: Hårda kolor som är sega i mitten.
  • 150–160 grader: Knäcken blir hård som karameller.

Kulprov: I stället för att använda termometer kan du droppa lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. När smeten kan rullas till en kula är den färdig.

Så här gör du kulprovet!

 

NUVARANDE Knäck med smak
NÄSTA Struvor med apelsin