När du är sugen på något gott snabbt eller får oväntat besök är havreflarn din räddare i nöden. Havreflarn är enkla och goda kakor med ingredienser som man oftast har hemma.

Recept: Knäckiga havreflarn

INGREDIENSER

26–30 st

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap

Garnering

  • ca 50 g valfri choklad, smält

HAVREFLARN – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla ingredienser under omrörning.
  3. Klicka ut smeten i storlek av en femkrona på en plåt med bakplåtspapper. Lägg klickarna glest för de flyter ut ordentligt.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen  i 7–10 min.
  5. Böj kakorna genom att lägga dem på en kavel eller andra liknande former, som flaskor, när de kommer ut från ugnen. Var försiktig för de är ganska ömtåliga.
  6. Låt kakorna kallna och doppa sedan kanterna i smält choklad.
Knäckiga havreflarn på fat

Foto: Roger Olsson

En kant med choklad gör dina knäckiga havreflarn ännu läckrare.