Knådfritt grytbröd där gjutjärnsgrytan gör brödet saftigt med en frasig yta. Degen till knådfritt grytbröd är enkel att göra men ska jäsa i två längre omgångar. Tyngden på locket gör att fuktigheten bevaras i brödet. Grädda det i en 3–4 liters gryta.

Recept: Knådfritt grytbröd

INGREDIENSER

1 bröd

  • 6 dl vatten, rumsvarmt
  • 1 dl filmjölk
  • ¼ pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 13–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll vatten och filmjölk i en bunke. Lös upp jästen i vätskan och tillsätt salt.
  2. Rör ner ca 8 dl mjöl till en tjock smet.
  3. Täck smeten med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur i 4–8 tim.
  4. Tillsätt ytterligare 5 dl mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ytterligare 2–8 tim. Smaken och glutentrådarna utvecklas mer ju längre degen får jäsa.
  5. Nu ska degen vara elastisk med långa glutentrådar. Tillsätt eventuellt 1–2 dl mjöl om degen är mycket lös. Hur mycket mjöl som behöver tillsättas beror bland annat på hur varmt degen har stått. Jästsvamparna äter vetemjölet och ju varmare degen stått, desto mer mjöl behöver tillsättas. Konsistensen ska vara lös men degen ska ändå hålla ihop.
  6. Rulla degen i en rikligt mjölad bakduk och låt den jäsa inrullad i bakduken i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta i den varma ugnen.
  7. Strö lite mjöl i grytans botten och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
  8. Grädda brödet längst ner i ugnen i 15–20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
Knådfritt grytbröd

Knådfritt grytbröd. Förvara det i en papperspåse för att bevara den frasiga ytan.