En dessert med exotisk smak av kokos och apelsin.

Kokosplättarna med apelsinsallad passar lika bra till frukost som en lyxig brunch eller som efterrätt.

Ca 6 port (25–30 plättar)

Apelsinsallad
4–6 apelsiner
1 dl strösocker
1 dl vatten
ev 2 msk rom eller apelsinlikör

Plättar
400 g kokosmjölk
1 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 ägg
1 dl kokos
smör eller olja att steka i

Till servering
vispad grädde

GÖR SÅ HÄR
1. Apelsinsallad: Skala apelsinerna med en kniv ända in till fruktköttet. Skär ut hinnfria klyftor ur apelsinerna med en kniv. Lägg frukten i en skål.

2. Koka upp socker och vatten till en lag. Tillsätt rom eller likör. Låt lagen svalna. Häll den över apelsinklyftorna och låt allt stå i ca 1 tim. Häll av lagen vid servering av klyftorna.

3. Plättar: Vispa ihop kokosmjölk med mjöl och socker. Vispa ner äggen i smeten.

4. Rör i kokosen i smeten. Låt gärna smeten stå i ca 1 tim så att mjölet får svälla.

5. Värm plättlaggen och smält smöret. Häll smeten i laggen och grädda plättarna på bägge sidorna på medelhög värme tills de fått fin färg.

6. Servering: Lägg upp några nygräddade plättar på ett fat och servera dem tillsammans med apelsinsallad och vispad grädde.