Tunt, krispigt lantbrödsknäcke är gott som förrätt, tilltugg eller frukostknäcke.

Tunt, krispigt lantbrödsknäcke är gott som förrätt, tilltugg eller frukostknäcke. Kom ihåg att kavla degen riktigt tunn innan gräddning.

10–12 st

¼ pkt jäst
3 dl vatten, ljummet
25 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
6–8 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt smör, salt, brödkryddor, lin- och sesamfrön. Rör om ordentligt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och knåda degen smidig.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Ta upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 10–12 bitar. Kavla ut bitarna till tunna rundlar. Ta sista kaveltaget med en kruskavel eller nagga hål med en gaffel så att inga luftbubblor bildas i degen. Stansa ut ett hål i mitten med ett litet glas.

4. Grädda bröden, ett eller två i taget, mitt i ugnen i ca 5 min. Tiden i ugnen kan variera beroende på brödens tjocklek. Låt dem svalna på galler.