Kronans kaka är en gammal klassiker med potatis i smeten. Kakan blir saftig och smakar bäst med vispgrädde eller glass.

En gammal klassiker med potatis i smeten. Kakan blir saftig och smakar bäst med vispgrädde eller glass. Använd en liten form så kakan inte blir för tunn.

Ca 8 bitar

100 g sötmandel
3 bittermandlar
150 g kokta kalla potatisar (2 normalstora)
100 g smör
150 g strö- eller råsocker
2 ägg

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mal sötmandel och bittermandel fint i en mandelkvarn. Mosa potatisarna väl.

3. Vispa smör och socker ljust och poröst. Rör ner ett ägg i taget. Rör ner potatis och mandel. Häll smeten i en väl smord form, ca 18 cm i diameter. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 50 min. Servera kakan ljummen, gärna tillsammans med hjortronsylt och vispad grädde.