Servera färska blåbär och vaniljglass eller lättvispad grädde till den här mazarinpajen.

Servera färska blåbär och vaniljglass eller lättvispad grädde till den här pajen. Du kan även ringla över lite glasyr.

10–12 bitar

Pajbotten
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk strösocker
1 krm salt

Mazarinfyllning
50 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
3 tsk lakritsgranulat

Glasyr (frivilligt)
1 1/2 msk vatten
2 dl florsocker

Garnering
ev blåbär, färska

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i kuber och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen. Lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 tim.

2. Kavla ut degen och rulla upp den på en brödkavel. Lägg den över en pajform, ca 24 cm i diameter, och fodra den med degen. Jämna till kanterna och nagga med en gaffel.

3. Fyllning: Rör smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan fint och blanda ner.

4. Rör i äggen, ett i taget. Vänd i mjöl och lakritsgranulat.

5. Bred ut mazarinmassan i pajformen och grädda mitt i ugnen i 30–35 min, tills den fått en fin gyllenbrun yta. Låt svalna.

6. Om du vill glasera tårtan – blanda ihop glasyren och spritsa den tunt över mazarinen eller ringla med en sked. Pudra eventuellt över lite extra lakritsgranulat. Garnera eventuellt med färska blåbär.