Smaskig lakritstårta med lemon curd och hallon

Riktigt mumsig lakritstårta med lemon curd. Servera gärna extra bär vid sidan om.

Ca 12 bitar

Botten
3 ägg
3 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 tsk lakritsgranulat
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl 

Frosting (fyllning)
100 g smör, rumsvarmt
300 g färskost, t ex Philadelphia
1 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
2–3 tsk lakritsgranulat

Lemon curd
½ gelatinblad
1 ½ citron, finrivet skal & saften
25 g smör
100 g strösocker, lite drygt 1 dl
1 ägg
1 äggula

Garnering
färska bär
lakritsgranulat

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, ca 22 cm i diameter med hög kant, 6–7 cm.

2. Vispa ihop ägg och socker tills det är pösigt. Smält smöret och häll i mjölken.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner mjölkblandningen och de torra ingredienserna i äggvispet.

4. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Kolla med en sticka att kakan är färdig. Låt kakan stå i formen en liten stund och vänd sedan upp den på ett fat.

5. Frosting: Vispa ihop smör och färskost. Vispa i vaniljsocker, florsocker och vänd sist ner lakritsgranulatet.

6. Lemon curd: Blötlägg gelatinet i skål med kallt vatten i 5–10 min. Lägg citronskal, saft, smör och socker i en rostfri kastrull. Värm tills smöret och sockret löst sig. Vispa ihop ägget och äggulan. Häll citronblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sätt tillbaka den på plattan. Vispa tills det börjar tjockna. Häll blandningen genom en sil. Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och rör ner det i den varma lemon curden. Rör tills allt smält. Låt krämen svalna.

7. Montering av tårtan: Dela kakan i tre bottnar. Bred på ¼ av frostingen på bottnarna och fördela sedan lemon curden över. Lägg ihop bottnarna.

8. Täck hela tårtan med frosting. Det går lättast om du spritsar på kanterna med en liten tyll och sedan brer ut frostingen. Då lossnar det inte smulor när man brer ut den. Garnera med färska hallon och lite extra lakritsgranulat.