Vackra lantbröd till är ett vackert inslag på buffén.

Vackra lantbröd till julhelgens alla bufféer.

Recept: Lantbröd

INGREDIENSER

2 st

  • 50 g jäst
  • 10 dl vatten, fingervarmt
  • 13 dl vetemjöl
  • 7 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk valfria brödkryddor, t ex anis och kummin
  • 1 msk flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt vetemjöl, dinkelmjöl, olja och brödkryddor och arbeta samman till en slät och smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 2 tim.
  2. Tillsätt salt och arbeta degen i maskin i ca 5 min eller för hand i 10 min.
  3. Forma degen till två limpor, spara lite deg till garnering. Lägg limporna i smorda formar, ca 1 ½ liter. Forma garneringsdegen till lussekatter eller valfria snurror. Fäst dem på limporna genom att pensla dem med lite vatten.
  4. Låt limporna jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ en tom plåt på nedersta falsen i ugnen.
  5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Häll 1 dl vatten över den heta plåten och stäng luckan snabbt. Grädda bröden i 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda bröden i ytterligare 60 min. Låt dem svalna på galler utan bakduk.