Saftigt cheddarbröd som passar alla smaker.

Saftigt och lättbakat cheddarbröd

2 st

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
6 dl rågsikt
5–7 dl vetemjöl special
5 dl cheddarost, riven

GÖR SÅ HÄR

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med olja, salt, socker och rågsikt.

2. Tillsätt vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Ta inte i för mycket mjöl, utan degen ska precis släppa från bunkens kanter. Arbeta degen smidig med degkrokar i ca 10 min. Låt degen jäsa under fuktig bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i två delar och knåda in den rivna osten i dem. Spara lite av osten att strö ovanpå bröden.

4. Forma två knubbiga bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl på bröden. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 30–40 min. Strö över lite riven ost i slutet av gräddningen. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.