Enkel tårta med krämig vit chokladsmörkräm och mjuka toner av lavendel.

Enkel tårta med krämig vit chokladsmörkräm som möter syrliga vinbär och mjuka toner av lavendel.

Ca 14 port

Bottnar
4 msk lavendelblommor, torkade
5 dl strösocker
9 ½ dl vetemjöl
2 msk bakpulver
½ msk salt
220 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
4 ägg

Smörkräm
600 g vit choklad
450 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering
röda vinbär eller andra syrliga bär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 4 springformar, ca 18 cm i diameter.

2. Mixa sönder lavendelblommorna med 1 dl av strösockret.

3. Sikta ner mjöl,bakpulver, salt, lavendelsocker samt kvarvarande socker i en större skål, blanda väl.

4. Tillsätt smör, mjölk och vaniljsocker. Blanda samman det för hand till en smidig och slät smet. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 2 min för hand.

5. Fördela smeten i springformarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 30–35 min. Kontrollera med en sticka att kakorna är torra i mitten och låt dem sedan svalna helt på galler.

6. Smörkräm: Smält chokladen över vatten­bad. Låt den svalna.

7. Vispa upp smöret på medelhög hastighet, med flatblandaren i en köksmaskin eller med en elvisp, tills det är vitt och fluffigt i ca 5 min.

8. Sänk hastigheten till låg och tillsätt den avsvalnade chokladen och blanda tills du har en slät kräm. Skrapa ner smet från kanterna om det behövs.

9. Montering: Varva lavendelbottnar med vit chokladsmörkräm, avsluta med vit chokladsmörkräm på toppen och garnera tårtan med röda vinbär.