En riktigt matig laxpaj med potatis.

Recept: Laxpaj med potatis

INGREDIENSER

4–6 port

Pajdeg

  • 125 g smör, kallt
  • 4 dl dinkelsikt
  • 1 äggula
  • ¾ dl–1 dl kallt vatten

Fyllning

  • 800 g potatis
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 knippe dill
  • 200 g kallrökt lax
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • salt & peppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Pajdeg: Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa, för hand eller i matberedare.  Tillsätt äggulan och vattnet, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i minst 30 min.
  2. Kavla ut degen till en stor platta. Klä en pajform, 28–30 cm i diameter, med den. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Nagga pajskalet med en gaffel.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  5. Fyllning: Skala potatisen och skär den i skivor. Koka den i lättsaltat vatten i 5 min. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
  6. Skala och skär löken i skivor. Stek den försiktigt i smör.
  7. Hacka dillen. Varva potatis, lök, dill och lax i pajformen.
  8. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll äggsmeten i formen.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 45 min.

 

Snabbinlagd rödlök

  • 1 stor rödlök
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär löken i tunna skivor.
  2. Blanda vinäger, olja, socker och salt.
  3. Slå lagen över rödlöken och låt stå i 2 tim.