Fantastiskt god och läcker saffranslängd med en fyllning av kanel och mandelmassa.

Recept: Saffranslängd med kanel och mandelmassa

INGREDIENSER

1 st saffranslängd

  • ½ g saffran + 1 tsk strösocker
  • 2 ½ dl mjölk, ljummen
  • 25 g jäst
  • 1 nypa salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 6–8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 20 g smör, smält
  • 2 msk strösocker
  • ca 2 tsk mald kanel
  • 100 g mandelmassa, riven

Garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret
  2. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
  3. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några min, gärna i en hushållsmaskin.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 55 x 40 cm, på ett mjölat bakbord.
  6. Pensla degen med smör och strö över socker, kanel och mandelmassa.
  7. Skär degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg dem jämnt ovanpå varandra.
  8. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i fem lika stora bitar. Bygg ett degtorn av de fem bitarna.
  9. Lägg degtornet i en limpform med bakplåtspapper, ca 30 x 10. Fördela dem jämnt i formen så det inte blir tomt i ena ändan. De behöver lite utrymme för att kunna jäsa. Låt längden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
  11. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in saffranslängden. Grädda den längst ner i ugnen i 25–35 min.  Låt brödet svalna i formen.

Saffranslängden fyller upp formen när den har jäst klart.

Här hittar du vårt grundrecept på vetedeg!

NUVARANDE Saffranslängd med kanel och mandelmassa
NÄSTA Pepparnötter