Gott och saftigt lingonbröd i långpanna. Ett gott och saftigt brytbröd som passar bra till frukost.

Saftigt lingonbröd i långpanna är gott till frukost.

16–20 st

50 g jäst
4 dl filmjölk
2 dl mjölk, ljummen
2 tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl ljus sirap
1 ½–2 dl lingon
1 dl havregryn
3 dl dinkelmjöl fullkorn
9–10 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med filmjölk och mjölk. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, lingon, havregryn, dinkelmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda degen på ett mjölat bakbord och platta ut den i en långpanna täckt med bakplåtspapper, ca 28 x 35 cm. Skär degen i 16–20 rutor med en degskrapa eller en kniv och strö över lite vetemjöl. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Grädda  brödet längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt det svalna på ett galler.