Baka en plåt med goda lingonrutor. Ett äkta norrländskt recept.

Recept: Lingonrutor

INGREDIENSER

Ca 20 bitar

Lingonrutor

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 dl lingonsylt
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och socker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör om ordentligt.
  2. Rör ner ägget och blanda väl. Tryck ut smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd mindre långpanna, ca 20 x 30 cm.
  3. Bred lingonsylten över.
  4. Smält smöret till fyllningen. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker. Häll det smälta smöret över och blanda väl.
  5. Fördela fyllningen jämnt över lingonsylten.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt den svalna och skär den sedan i rutor.

Grövre kaka?

Det går bra att byta ut ca 2 dl av vetemjöl till rågmjöl eller grahamsmjöl om man vill ha en grövre kaka. Även lite frön i smeten är gott!

Fler recept på rutor i långpanna hittar du här