Surdegsbrödet får en fin vintrig smak av äpple & kanel.

Ett ljuvligt surdegsbröd som får en fin vintrig smak av äpple & kanel.

2 st

5 g jäst
2 dl vetesurdeg, hemgjord eller köpt
5 dl vatten
1 msk honung
2 små äpplen, tärnade
1 tsk mald kanel
10 dl vetemjöl special
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Dag 1. Blanda alla ingredienser utom salt och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 min eller 15 min för hand.

2. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 5 min. Lägg degen i en oljad plastlåda. Vik in kortsidorna mot mitten och vänd sedan hela degen upp och ner. Låt degen jäsa i 30 min och upprepa vikproceduren. Ställ in degen i kylskåpet och låt den jäsa över natten.

3. Dag 2. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Sätt in bröden i ugnen. Häll 1 dl vatten på den heta plåten på nedersta falsen och stäng luckan snabbt. Grädda bröden i 20 min, öppna sedan luckan och släpp ut ångan. Grädda bröden i ytterligare 10 min. Låt dem svalna på galler.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Degen blandar du enklast i den här hushållsmaskinen!