En härlig lökpaj som passar utmärkt som middag tillsammans med lax eller skinka och en god sallad.

En härlig lökpaj som passar utmärkt som middag tillsammans med lax eller skinka och en god sallad.

1 stor paj eller 8 små

Pajdeg
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 äggula
½ dl vatten

Fyllning
3 gula lökar
1 purjolök
150 g fetaost
1 dl riven ost, t ex Grevé
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk timjan eller
 oregano
salt & peppar

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt ägget och vattnet, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen i minst 30 min.

2. Kavla ut degen till en stor platta. Klä en stor pajform, 26–28 cm i diameter, eller 8 små, 10–12 cm i diameter, med degen. Låt den gärna gå ut över kanten. Ställ formen eller formarna i kylen i ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 min.

5. Skiva gul lök och purjolök. Stek dem mjuka och glansiga i smör.

6. Blanda ihop övriga ingredienser, utom löken, till fyllningen. Fördela löken i pajskalet. Slå över fyllningen.

7. Grädda pajen mitt i ugnen i 20–30 min.

 

SUGER PÅ ATT BAKA FLER MATIGA PAJER?

Recept på underbart god paj med Medelhavssmaker hittar du här