Baka saftiga lussebullar med mycket smak av saffran till luciafikat. Riktigt saftiga och goda lussekatter. Välj själv om du vill göra en krans eller bara lussebullar.

Recept: Lussekatter

INGREDIENSER

1 krans och ca 15 lussekatter

Bulldeg

  • 150 g smör
  • 6 dl mjölk, ljummen
  • 1 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 13–15 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • russin
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
  2. Stöt saffranet med lite av sockret i en skål och blanda ner det och jästen i degvätskan.
  3. Tillsätt ägg, salt, resten av sockret och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
  4. Kransen: Forma 14 lussekatter som du lägger som en krans (enligt bilden) på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt eftersom de jäser och blir större.
  5. Bullar: Forma lussekatter av resten av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader för kransen eller 250 grader för bullarna.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kransen längst ner i ugnen i 18–25 min. Lussekatter­na gräddas mitt i ugnen i 8–10 min.
  8. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Lussekatter i krans

Degen räcker till en stor krans och cirka 15 lussebullar.

SÅ LYCKAS DU MED LUSSEKATTER

  • För att få saftiga lussekatter blötlägger du russinen i vatten innan garnering, då drar de inte ut någon vätska ur degen.
  • Pensla lussekatterna efter gräddningen i stället för före.
  • Pensla dem med ägg för att få dem blanka eller med mjölk för att få dem matta.