Tre sorters småkakor från konditorn Magnus Johansson.

Recept: Linzerögon

INGREDIENSER

Deg

  • 250 g mandelmassa
  • 250 g saltat smör, rumsvarmt
  • 50 g ägg
  • 20 g äggula
  • 100 g florsocker
  • 25 g vaniljsocker
  • 350 g vetemjöl
  • 1 tsk mald kardemumma

Fyllning

  • 100 g hallonsylt

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mandelmassa och smör smidigt så inga klumpar bildas.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig deg. Ställ degen i kylskåp i ca 2 tim.
  3. Kavla ut degen 2 mm tjock och stick ut runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 8 min. Låt dem svalna.
  4. Fyllning: Stryk på hallonsylt på en kaka och toppa med den andra kakan, sikta därefter florsocker ovanpå och servera.

Brysselkex

INGREDIENSER

 

Deg

  • 80 g florsocker
  • 20 g vaniljsocker
  • 300 g saltat smör, rumsvarmt
  • 400 g vetemjöl
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk pomerans
  • 1 tsk mald kardemumma

Kanelsocker

  • 100 g råsocker
  • ½ apelsin, skalet
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader Arbeta ihop samtliga ingredienser till en smidig deg. Rulla ut degen till längder och ställ dem i kylskåp.
  2. Blanda ihop råsocker, apelsinskal, kanel och ingefära. Pensla längderna med vatten och rulla dem i sockret. Skär kakorna i ½ cm tjocka skivor och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min.

Tips!

Vill du hellre göra syltkakor skär du längderna i ½ cm tjocka skivor och lägger en klick valfri sylt i mitten. Grädda i 190 grader i ca 10 min.

Sandkakor

INGREDIENSER

 

Deg

  • 675 g osaltat smör
  • 450 g strösocker
  • 25 g vaniljsocker
  • 10 g bakpulver
  • 850 g siktat dinkelvetemjöl
  • 5 g havssalt

Gör så här

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 190 grader. Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan stå i kyl över natten.
  2. Dag 2: Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt det kalla smöret och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till längder och ställ dem i kylskåp.
  3. Skär kakorna i ½ cm tjocka skivor och lägg en hasselnöt i mitten av varje kaka. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.

 

 

 

 

NUVARANDE Magnus Johanssons småkakor
NÄSTA Sockerfri chokladkaka med frosting