Rensa skafferiet och baka man tager vad man haver-limpor.

I man tager vad man haver- limpor kan hälften av mjölmängden i degen bestå av valfria mjölsorter, men för att kompensera tyngre mjölsorter bör halva mängden vara rågsikt. Bröden är bakade i fyra formar med måtten 13 x 7 cm. Det går bra att göra limporna i större formar, men öka då gräddningstiden i ugnen och sänk värmen till 200 grader när du sätter in bröden. Detta bröd är gjort med denna mjölblandning:

4 st

4 dl mjölk, ljummen
25 g jäst
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
½ dl vetegroddar
30 g smör, rumsvarmt
5–7 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Häll mjölken i en bunke. Smula ner jästen och blanda.

2. Tillsätt salt, sirap, havregryn,  grahamsmjöl och vetegroddar. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i ca 5 min.

3. Tillsätt smör och rågsikt, lite i taget, till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

5. Dela degen i fyra delar. Forma dem till limpor med mjölade händer. Lägg dem i fyra brödformar, ca 13 x 7 cm. Skär några snitt i degen med en vass kniv. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader. Det går bra att göra ”normalstora” limpor av degen, men låt dem då gräddas i 200 grader i 25–35 min.

6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 15–18 min. Låt bröden svalna i formarna.

Skär fyra snitt i bröden innan de börja jäsa i formarna.

Skär fyra snitt i bröden innan de börja jäsa i formarna.

NUVARANDE Man tager vad man haver-limpor
NÄSTA Ris à la Malta med apelsinsallad