Ljuvligt god mandelkaka med härligt chokladtäcke toppat med flingsalt

Mandelkaka med ljuvligt chokladtäcke toppat med flingsalt.

10–12 bitar

2 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl sötmandel, medelgrovt hackad
2 msk strösocker
50 g smör, smält

Fyllning
200 g mörk choklad, 70 procent, hackad
2 dl vispgrädde
1 äggula
65 g smör
1 krm flingsalt

Garnering
1 msk kakao
½–1 msk flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, sötmandel och strösocker med smöret.
2. Klipp till ett bakplåts­papper så att det passar botten på en springform, ca 22 cm
i diameter. Tryck ut degen i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min och
låt den sedan svalna helt.
3. Fyllning: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör till en slät smet. Tillsätt äggula, smör och salt och rör till en slät smet.
4. Häll chokladsmeten över mandelbotten och låt kakan stå i kylen i 3–4 tim.
5. Sikta kakao över kakan och strö över flingsalt.