En läcker mandelkaka med smak av apelsin och med en krämig glasyr passar till adventsfikat.

En läcker mandelkaka med smak av apelsin och med en krämig glasyr passar till adventsfikat. 

Recept: Mandelkaka med smak av apelsin

INGREDIENSER

8–10 bitar mandelkaka

  • 200 g mandelmjöl
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk syltade apelsinskal
  • 4 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk pressad apelsinsaft

Glasyr

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering (frivillig)

  • fikon
  • sötmandlar, skållade
  • apelsinklyftor
  • apelsinskal
  • kanelstänger

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, maizena, bakpulver och syltade apelsinskal.
  2. Vispa ägg och florsocker till en fluffig smet. Rör ner apelsinsaften.
  3. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop till en smet.
  4. Bred ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Stäng av ugnen när 20 min gått och låt kakan stå kvar i ugnen i ca 15 min på eftervärme. Täck gärna kakan med folie så den inte får för mycket färg. Låt kakan svalna i formen i ca 10 min.
  6. Glasyr: Vispa ihop smör och färskost. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vispa ihop till en slät glasyr.
  7. Toppa kakan med glasyren och dekorera den med fikon, mandlar, apelsin-klyftor och skal samt pudra över lite kanel.