Gör egen nötkrokant och smaksätt glass och bakverk med.

Hemgjord glass är så gott och ännu godare blir den med hemgjord nötkrokant i! Ett lite extra knaster i den mjuka glassen – MUMS! Fast krokant passar ju som topping och dekoration  till alla möjliga bakverk och desserter och det är verkligen busenkelt att göra! Här är det mandlar som använts men du kan såklart använda andra nötter om du vill. Jag har provat att göra samma sak med hasselnötter och chokladknappar och det blir en utsökt god, chokladig krokant som inte går av för hackor den heller 🙂 Om du vill prova den så byter du ut 50 g av nötterna mot chokladknappar, hoppar över vaniljextraktet men följer i övrigt receptet!

Mandelkrokant5

Smält först sockret, dra tillsätt smör och vaniljextrakt, sedan hackad mandel.

Smält först sockret, dra av från plattan och tillsätt smör och vaniljextrakt, sedan hackad mandel.

150 g mandlar, skållade och skalade eller andra nötter
275 g strösocker (ca 3 dl)
25 g smör 
1 tsk vaniljextrakt

GÖR SÅ HÄR
1. Hacka mandlarna ganska fint.

2. Smält strösockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Rör inte men håll koll så sockret inte bränner vid. Skrapa ned socker som hamnat på kastrullens kanter.

3. Ta bort från plattan och tillsätt smör och vaniljextrakt. Rör tills smöret har smält.

4. Rör i den hackade mandeln och blanda snabbt runt. Det är en kletig massa.

5. Tippa ut på ett bakplåtspapper, lägg ett ark bakplåtspapper till över och kavla ut tunt. Ju tunnare desto lättare att bryta upp sedan!

6. Dra av det övre pappret och låt svalna.

7. Hacka krokanten grovt och lägg i en plastpåse. Banka sönder den till mindre smul (krokanten slutar vara klibbig om du gör så här) och häll upp den på en skärbräda. Hacka nu så fint eller grovt som du vill ha den!