Vetebullar som har en god mandelfyllning smaksatt med vanilj.

Recept: Mandelsmörbullar

INGREDIENSER

Ca 24 st

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 15–16 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g sötmandel, finhackad

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  2. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en skål. Klicka ut 24 lika stora högar på en tallrik. Ställ den i frysen medan degen jäser.
  3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Tryck ner en fryst mandel­smörbit i mitten på varje bulle.
  5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg. Låt bullarna kallna på ett galler. Pudra dem med florsocker före servering.

Mandelsmörbullar fyllda med mandel, smör och vanilj.

NUVARANDE Mandelsmörbullar
NÄSTA Knäckebröd