Recept: Mandelsmörbullar
INGREDIENSER
Ca 24 st
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk, fingervarm
- 1 ½ dl strösocker
- ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 150 g smör, rumsvarmt
- 15–16 dl vetemjöl
- Fyllning
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1 1/2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 50 g sötmandel, finhackad
Garnering
- 1 ägg, uppvispat
- florsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
- Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en skål. Klicka ut 24 lika stora högar på en tallrik. Ställ den i frysen medan degen jäser.
- Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Tryck ner en fryst mandelsmörbit i mitten på varje bulle.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg. Låt bullarna kallna på ett galler. Pudra dem med florsocker före servering.