En ljuvlig tårta att bjuda på med härlig doft och smak av söt punsch. Tårtbottnen kan du förbereda i god tid och frysa in. Ta fram den ett par timmar innan den ska serveras och täck den med vispad mandelgrädde. Dekorera med punschmarinerade vinbär.

Recept: Mandeltårta med punsch

INGREDIENSER

10–12 bitar

  • 200 g grovriven mandelmassa
  • 4 äggulor
  • 100 g sötmandlar
  • 4 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker

Marinad

  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl punsch
  • 5 dl vinbär, gärna blandade färger

Mandelgrädde

  • 3 dl visgrädde
  • 150 g mandelspån

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper utklippt till en passande rundel. Pensla formens kant med vatten eller solrosolja och klä den med en remsa av bakplåtspapper.
  2. Vispa samman den grovrivna mandelmassan med äggulorna.
  3. Hacka mandlarna fint och rör ner dem i smeten.
  4. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt strösockret och fortsätt att vispa till en blank maräng.
  5. Vänd försiktigt ner marängen i äggsmeten och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 50–60 min. Om marängen får mycket färg innan den känns fast kan du lägga ett bakplåtspapper över kakan. Låt den svalna i formen. Nu kan du frysa in marängkakan om den ska serveras vid ett senare tillfälle.
  6. Marinad: Koka upp socker, vatten och punsch. Ta fram fina klasar av vinbär och lägg dem i en vid burk. Slå den varma punschmarinaden över vinbären och låt marinera i ca 60 min.
  7. Vispa upp grädde och rör försiktigt ner mandelspånen. Sätt tårtbottnen på ett tårtfat och bred mandelgrädden över tårtan. Dekorera med vinbären.
Mandeltårta med punsch

Härlig mandeltårta med punsch, dekorerad med punschmarinerade vinbär.