Ett klassiskt amerikanskt bröd som bakas på en majsgröt och har en mytomspunnen historia.

“Anna, damn her”, eller snabbt sagt ”Anadama”. En arbetare i New England i USA fick ofta majsgröt i sin lunchlåda av sin fru Anna, trots att han önskat bröd. En dag får han nog och suckar “Anna, damn her” när han återigen ställs inför majsgröt. Resolut tillsätter han mjöl, melass och jäst och bakar av till ett bröd som senare blir en succe i New England. Det här självklart en historia med omtvistad äkthet men den får duga eftersom ingen annan finns! Från 1940-1970 bakades brödet iallafall kommersiellt i Massachusetts, USA, och fortfarande bakas det av små, lokala bagerier i området.

Anadama_1

Det finns mängder med recept på brödet och som kokbokssamlande nörd har jag ju massor av olika varianter – det här är från ett häfte som Culinary arts institute gav ut 1954, och det är det recept jag tycker bäst om! Saftigt blir brödet och får en mjuk och fin skorpa. Absolut inga fröer i original. Så det kan man hoppa över om man vill vara lite mer autentisk 🙂

2 limpor

472 g vatten (4 ¾ dl)
85 g majsmjöl (ca 1,15 dl)
2 msk smör
149 g sirap (1 dl)
1 tsk salt
25 g jäst
100 g vatten (1 dl)
760 g vetemjöl (ca 11 ½dl)

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vattnet på spisen. Precis innan det börjar koka vispar du gradvis ned majsmjölet och fortsätter vispa till det tjocknar. Det går ganska fort – efter en minut brukar det redan vara en tjock, trög vätska. Ta bort från plattan och rör i smör, sirap och salt. Ställa att svalna.

2. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt majssmeten och sedan allt vetemjöl. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och jäs i 40 min.

3. Ta upp degen på oljat bakbord och forma till två limpor. Lägg i två 1 ½-liters formar, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Grädda längst ned i ungen i 1 timme, eller till innertemperaturen når 96 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.