En enkel, god och klassisk Blidölimpa passar perfekt som frukostbröd.

 

Raglimpa1

2 limpor

50 g jäst
500 g mjölk, kall (5 dl)
70 g mörk sirap (0,5 dl)
1 msk soja
2 tsk brödkryddor ( eller 1 tsk anis, 0,5 tsk fänkål och 0,5 tsk kummin)
230 g fint rågmjöl (4,4 dl)
600 g fullkornsvetemjöl (11,5 dl)
50 g smör, kylskåpskallt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, soja och brödkryddor.

2. Rör i rågmjölet och börja arbeta in vetemjölet. Knåda degen i 4 min i maskin, skiva ned smöret och arbeta vidare i ca 4 min till. Degen känns lite smulig och klibbig som en post-it.

3. Olja in en bunke och lägg i degen. Täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 40 min.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Ta upp degen på lägg oljat eller mjölat bakbord. Knåda ihop degen och dela den i två delar (ca 750 g per styck). Platta ut till en rektangulär platta och rulla ihop. Lägg i smörade och mjölade formar, ca 1 1/2 liter, med skarven nedåt. Täck med bakduk och jäs i 30 min.

6. Grädda långt ned i ugnen i 40-45 min eller tills innertemperaturen når 93 grader. Ta ut och pensla direkt med lite vatten och vira in i en handduk för att att svalna.