Ett otroligt gott och lättbakat rågsiktsbröd i långpanna.

Att baka i långpanna är så tacksamt och så praktiskt! Nästan omöjligt att misslyckas faktiskt. Det här brödet är bakat på rågsikt, en blandning av rågmjöl och vetemjöl, så degen blir inte så smidig, mjuk och elastisk som rena vetedegar. Vill bara nämna det och samtidigt säga att degen är lite tungjobbad i första skedet så en maskin är att föredra. Jag låter maskinen jobba ihop degen tills den nästan är klar, ca 6 min, och tillsätter först då smöret.

Jag bakar med kall degvätska eftersom jag alltid knådar i maskin (mitt kök är alldeles för litet så jag har faktiskt ingen yta att knåda frenetiskt på!). Under de 8-10 min som maskinen går värms degen upp alldeles lagom och jäsningen kommer igång. Det här är faktiskt ett ”fool-proof” sätt att baka – man riskerar inte att överhetta vätskan och döda jästen.

Och så brödet! Rågens extra fibrer ger bättre och längre mättnadskänsla och passar därför perfekt som frukostbröd. Jag har kryddat med kummin för jag älskar kombinationen råg och kummin med det går självklart bra att använda sina favoritkryddor; mald pomerans är gott men även klassiska svenska brödkryddor som fänkål eller anis.

Ragsikt_langpanna

Ragsikt_langpanna4
Jag tenderar till att göra små rutor för jag gillar små mackor 🙂 Men såklart gör man dem så stora man vill!

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

1 långpanna
25 x 35 cm

50 g jäst
650 g mjölk (6 ½ dl)
½ msk salt
1 msk kummin, stött
70 g mörk sirap (ca ½ dl)
1 kg rågsikt (17 ½ dl)
50 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och salt, kummin, sirap och rågsikt. Arbeta ihop degen och knåda i maskin i ca 6 min.

2. Skiva ned smöret och knåda vidare i ca 2 min eller tills du inte ser några smörklumpar längre. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

3. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och knåda ihop till en smidig deg igen. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 25 x 25 cm stor, och lägg i degen. Platta ut och märk ut hur stora rutor du vill ha med en mjölad degskrapa. Tryck ned degskrapan hela vägen i botten.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Täck långpannan med deg med en bakduk och jäs medan ugnen blir varm, ca 25-30 min.

5. Grädda i den nedre delen av ugnen – mellan mitten och botten – i ca 35 min eller tills innertemperaturen når 97 grader.  Frys in i lagom stora påsar och njut veckan lång!