Ett smakrikt vitt bröd som bakas med en fördeg.

Efter en fantastiskt inspirerande helg på Brödfabriken (Lovik, Lidingö) med Johan Sörberg, Hembakat och en massa härliga hemmabagare är jag helt slut! Men har lärt mig så mycket, fått så många idéer och bestämt mig för att köpa en ny bakmaskin. Japp, min 60 år gamla Elektrolux ska få vila och så småningom hamna på landet (ska köpa ett ställe på landet först…).

Det här brödet är bakat på en fördeg och kräver alltså liiite planering. I gengäld får man ett bröd som smakar så mycket mer! Det är värt det, på riktigt.

poolish

2 limpor

Fördeg
2 g jäst
170 g vetemjöl med fullkorn
170 g vatten

Slutdeg
8 g jäst
227 g vatten
1 tsk salt
400 g vetemjöl med fullkorn
hela fördegen

GÖR SÅ HÄR
1.
Fördeg: Blanda allt till en smet. Täck bunken med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i ca 4 tim. Ställ sedan in i kylskåpet tills det är dags att baka.

2. Slutdeg: Blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och hela fördegen. Knåda till en mjuk och smidig deg. Låt vila i 5 minuter.

3. Olja in bakbordet lätt och ta upp degen. Sträck degen och vik in mot mitten. Gör så 3-4 gånger och låt degen sedan vila i 5 min under en bunke (för att inte torka ut). Sträck degen igen 3-4 gånger och låt den sedan vila under bunken i 5 min till. Gör så här totalt 4 gånger och lägg sedan degen i bunken, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 90 min.

4. Dela degen i två delar, platta ut varje del något och rulla ihop. Lägg med skarvarna nedåt i smorda och mjölade formar, ca 1 ½ liter. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 60 min, eller till 1 ½ gånger större än när du la i degen. Sätt ugnen på 250 grader när det är ca 30 minuter kvar av jästiden.

5. Snitta limporna snabbt med en vass kniv. Snabbt och distinkt. Ställ in i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen efter 5 minuter till 225 grader. Fortsätt grädda i 30 min eller till innertepmeraturen når 96 grader. Låt svalna på galler.