Ett brytbröd för middagsbordet, smaksatt med sötpotatis.

Sötpotatis är trots namnet inte alls släkt med vanlig potatis, och inte lika vanlig på våra matbord som på andra sidan Atlanten. Men den är så god i lite sötare bröd! Den är i sig mycket sötare än vanlig potatis men kan användas på samma sätt i brödbaket. Det här brytbrödet blir lagom sött av potatisen men jag har valt att göra det med en topping som förstärker det. Den kan man absolut hoppa över så får man ett lite nyttigare bröd 🙂

Monkeybread_KLART2

Monkeybread_rise1
Lite klumpar i form av sötpotatis blir gott i brödet! Jag jäser degen i en oljad plastbunke som har ett lock – perfekt för jäsning!

Monkeybread_rise5
Efter 1 timme har degen jäst till dubbel storlek och det är dags att ta upp den på lätt oljat bakbord. 

Monkeybread_iform
Degen delas i 24 bitar – ca 25 g styck. Men det är inte så noga med exakt jämnhet – lite ojämna bitar gör brödet snyggare och mer spännande tycker jag!

1 brytbröd med 24 bitar

25 g jäst
120 g vatten (ca 1 ¼ dl)
1 msk socker
321 g vetemjöl (ca 5 ¾ dl)
1 tsk salt
1 dl kokt, mosad sötpotatis (ca 1 mellanstor)
50 g smör

Topping, om man vill
1 tsk mandelmjöl
1 tsk socker
½ tsk kanel

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna, utom smöret, och arbeta ihop till deg. Knåda i maskin i ca 6-8 minuter och skiva ned smöret mot slutet. Degen ska vara smidig och kännas lite klibbig, som en post-it-lapp ungefär.

2. Lägg i en lätt oljad bunke, täck med lock eller plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme.

3. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och dela i 24 lika stora bitar. Arrangera dem i en oljad bakform, lättast är att placera dem i en ring längst ut mot kanten och sedan arbeta sig inåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Vill du ha topping på så strör du över det nu. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min. Låt svalna i formen i några minuter och sedan helt på galler.

Monkeybread_KLART1