Baka två stycken goda ciabattor i express-fart till middagen!

Ciabatta är ett ganska sentida italiensk vitt bröd bakat på vetemjöl, vatten, salt, olivolja och salt. Brödet ska vara avlångt och platt och se ut som en toffel (ciabatta på italienska). Det finns mängder med recept på ciabatta, men det här receptet gör det lätt att lyckas!

Ciabatta-express-web

2 st

25 g jäst
350 g vatten (3 ½ dl)
1 tsk salt
500 g vetemjöl (nästan 9 dl)
1 msk olivolja

ca 1 dl vetemjöl till bakbordet och för att pudra över de färdigjästa bröden

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Rör i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, salt, vetemjöl och allra sist oljan. Blanda till en kletig deg.

2. Ta upp på oljat bakbord – ställ en bunke över och låt vila i 5 min. Vik sedan degen över sig själv ett par gånger – en degskrapa är väldigt bra att ha här. Lägg degen i en oljad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa i 1 tim. Om du jobbar med inoljade eller våta händer så går det mycket lättare och degen fastnar inte på händerna!

3. Mjöla in bakbordet ordentligt och stjälp upp degen. Dela den i två och platta och sträck ut deghalvorna med mjölade händer till två rektanglar. Försök att inte hantera degen så mycket. Lägg gärna över dem på en mjölad bakduk eller på bakplåtspapper och vik upp kanter längs med ciabattorna – det kontrollerar jäsningen så de reser sig uppåt (se bild längs ned i inlägget). Jäs under bakduk i 30 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader och ställ en ugnsform i botten.

5. Lägg över de färdigjästa bröden på en mjölad plåt, pudra lite extra mjöl över dem och ställ in mitt i ugnen. Häll ett par dl kallt vatten i formen och stäng ugnen. OBS! Ha en handduk runt handen när du häller vattnet – det kan stänka en del!

6. Grädda i 20 min, öppna ugnsluckan och vädra ut lite ånga, och grädda vidare i 10 min. Låt svalna under bakduk och njut!

Ciabatta-express-jas
Jäs gärna på mjölad bakduk, eller bakplåtspapper, och vik upp åsar längs med så kontrolleras jäsningen uppåt.