Ett saftigt och gott matbröd med morot, dinkelmjöl och pumpafrön.

Ekoaffären på Tegnérgatan ligger nära ett av mina jobb så där handlar jag så ofta jag får chansen. Ibland kommer jag hem med det jag tänkt och ibland kommer jag hem med något nytt och inspirerande! Denna vecka blev det en påse stenmalet dinkelmjöl från Warbro kvarn, 2015 års mathjälte (utses av Lantliv mat & vin och LRF)

Ibland är det lite oförutsägbart med mjöler från mindre kvarnar – de beter sig inte exakt likadant från gång till gång. Så det gäller att ha lite känsla för balansen mellan vätska och mjöl. Spara 100 g mjöl (ca 2 dl) av den totala mjölmängden i receptet och tillsätt det efter halva knådningstiden OM det känns att det behövs. Jag knådar i maskin så efter 4 minuter kollar jag och tillsätter tills degen släpper bunkens kanter lite – den här degen gör inte helt rent i bunken. Hellre lite för lite mjöl än för mycket – bröd som bakas i långpanna behöver ju inte hålla formen i sig självt så en vek deg är helt ok. Tilläggas kan att hela mjölmängden i det här receptet gick åt för mig.

Dinkelrutor

Dinkelrutor1

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

1 långpanna, 25 x 35 cm

50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
200 g morötter, rivna (ca 5 dl lätt packade)
1 tsk salt
2 msk honung
700 g + 50 g dinkelmjöl (ca 12 ½ dl + 1 dl)
50 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Blanda i morötter, salt och honung och rör om.

2. Tillsätt 700 g dinkelmjöl (sikta det om det har klumpar ) och knåda i ca 4 minuter i maskin. Känns degen lös tillsätter du gradvis av de extra 50 g du satt åt sidan. Degen ska nästan släppa bunkens kanter (den blir lite klistrig). Var hellre tålmodig med knådandet än tillsätt för mycket mjöl. Lägg i en oljad eller smörad bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 tim.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm stor. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ihop degen i några minuter. Lägg i långpannan och tryck ut den ända ut i kanterna, så jämt du kan. Stansa ut rutor, 8 x 11 cm, med en mjölad degskrapa, täck med bakduk och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 25 min, eller tills innertemperaturen är 95 grader. Låt svalna en stund i långpannan och ta sedan upp i delar och låt svalna helt på galler.

Morotsbröd-i-långpanna-web

Baka morotsbröd med vanliga mjöler, klicka på bilden