En smarrig focaccia av en enkel basdeg, toppad med lök, nötter och gorgonzola!

Andra förslag på topping: Olivolja, hackad rosmarin och några rostade vitlökar (krossade). Eller soltorkade tomater och pesto (då ringlar du oljan som tomaterna legat i över brödet). Eller olivolja, ugnsrostade rotfrukter och lite getost ovanpå. Mums!

Focaccia_ost4

Focaccia_ost5

Precis innan gräddning - ser det inte galet gott ut?!

Precis innan gräddning – ser det inte galet gott ut?!

1 bröd, 25 x 35 cm stort

50 g jäst
360 g vatten (3,6 dl)
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
520 g vetemjöl (8,67 dl)
2 tsk salt

Topping
2 msk olivolja
1,5 röd lök, skivad och stekt i smör
1 dl valnötter, grovt hackade (ca 40 g)
70 g gorgonzola

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt vattnet (kallt) och rör tills jästen löst sig. Häll i strösocker och olivolja.

2. Tillsätt allt vetemjöl och salt och knåda degen i maskin i 8 minuter. Det är en våt och kladdig deg och ska så vara så tillsätt inte mer mjöl!

3. Olja in en bunke lätt, lägg degen däri, täck med plastfilm och jäs i 1 tim.

3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 25 x 35 cm. Tippa över den jästa degen och tryck ut degen i hörnen med fingertopparna. Spjärnar den emot så låt den vila ett par minuter med en handduk över sig och fortsätt sedan trycka degen ut mot kanterna med fingertopparna. Täck med bakduk och lått jäsa i 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Har du en pizzasten kan du med fördel sätta in den i ugnen – då får focaccian lite extra kärlek underifrån!

5. Topping: Ringla olivoljan över focaccian och pensla ut den över hela degen. När man penslar vill man inte punktera den jästa degen så pensla försiktigt. Strö över rödlök, valnötter och smulad gorgonzola. Grädda i nedre hälften av ugnen i 20-25 minuter (93-98 grader i innertemperatur).

NUVARANDE Enkel focaccia med gorgonzola
NÄSTA Pulled pancake