Baka med skogens röda guld - lingon!

När man har bråttom är det praktiskt att använda bikarbonat och bakpulver, det går inte att komma ifrån. Det här är ett lingonbröd som är både fiberrikt och riktigt, riktigt gott.

Lingonbröd-i-långpanna-1

Bakpulverbröd är allra godast nybakade men går såklart att spara – de här fryser jag in i portionsstorlekar och tar fram en frukost i taget.  En riktigt bra start på dagen!

1 långpanna

460 g vetemjöl (ca 8 dl)
400 g rågsikt (7 dl)
400 g grovt rågmjöl (7 1/3 dl)
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
800 g filmjölk (8 dl)
300 g mjölk (3 dl)
1 ½ dl honung
225 g lingon, frysta

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en stor ugnsplåt med höga kanter.

2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Vispa runt ordentligt så det blir väl blandat.

3. Tillsätt filmjölk, mjölk och honung och blanda till en jämt smet/deg. Den blir ganska tung och kletig men lättast är ändå att använda händerna. Tillsätt till sist de frysta lingonen och blanda runt tills de är jämnt fördelade.

4. För över degen till den smorda plåten och platta ut den jämnt. Fukta händerna med kallt vatten så fastnar inte degen.

5. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och grädda brödet på nedersta falsen i ca 55 min (eller tills innertemparaturen når 98 grader). Låt svalna under bakduk.

NUVARANDE Enkelt lingonbröd i plåt
NÄSTA Frukostbröd med kanel, russin & potatis